2019. augusztus 31., szombat

termál vizek

2019. október 2., szerda

Magyarország szegény nyersanyagokban, ám van egy olyan értékünk, ami világviszonylatban is jelentősnek számít, ez pedig a vízkészletünk. A közeljövőben a vízkészletek világszerte tapasztalható rohamos elapadása miatt egyre nagyobb értékké válik a víz. A hazai felszín alatti vizeink közül a rendkívül jó minőségű és bőségesen rendelkezésre álló gyógyhatású termálvizeink valódi nemzeti kincsnek számítanak.

Sokkal közelebb van a talpunk a forró földköpenyhez, mintsem gondolnánk

Kevéssé ismert, hogy Magyarország alatt a földkéreg sokkal vékonyabb, mint az alpi-kárpáti területen. Amíg az előző régióban a kéreg átlagos vastagsága eléri a 60 kilométert,

addig hazánk alatt mindössze 22-27 kilométerre vékonyodik el a földkéreg,nem érve el még a szárazföldek 33 kilométeres vastagságú globális átlagát sem.

A szokásosnál jóval vékonyabb kéreg a hazai vulkáni hegységek keletkezésével függ össze, különösen a miocén időszaki (23 és 5,5 millió év között) rendkívül aktív vulkanizmussal. Ennek bevezető periódusa, a földtani szakirodalomban csak alsó riolitszórásnak nevezett esemény idején,

amelynek hátterében a Kárpátok külső ívén bezáródó keskeny óceáni ág, a Magura-óceán szubdukciója állt

Az erre visszavezethető kéregelvékonyodás érdekes, máig ható következménye, hogy a föld mélye felé a világátlagnál sokkal gyorsabban növekszik a hőmérséklet; amíg a világátlag 3 Celsius-fok emelkedés 100 méterenként, addig Magyarország alatt ez az érték a 6-8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést is eléri. E jelenséggel magyarázható gazdag termálvízkészletünk magas hőmérséklete.

A gyógyvizek és világhíres barlangok fővárosa

Budapest, elsősorban a budai oldal, különösen gazdag gyógyhatású termálvizekben, amelyre már a hódoltság idején, a 16–17. században is komoly török fürdőkultúra épült. A Budai-hegységet felépítő nagy mésztartalmú – elsősorban triász időszaki – tengeri üledékes kőzetrétegeket a földtani folyamatok sakktáblaszerűen összetörték, a bonyolult szerkezetű törések mentén pedig feltörtek a termálvizek.

A forró termálvíz alakította ki a világon páratlannak tekinthető budai karsztbarlangrendszert is, amelyből a Molnár János-barlang valódi világkuriózumnak számít.

A hévforrások azonban nemcsak üregeket, barlangokat oldanak ki a mészkőtömegben, hanem ásványokat és sok méter vastagságú mésziszapot is leraknak. A kőzetté válás folyamata során az utóbbiból alakul ki az édesvízi mészkő – vagy travertínó –, amely például több méter vastag padokat alkot a budai Várhegyen.

Budapest a termál-, illetve gyógyvízforrások számát tekintve egyike a földkerekség leggazdagabb városainak.

Ezek jelentős része természetes forrás, ezzel szemben a pesti oldalon már csak a mélyfúrások hozzák felszínre a gazdag ásványianyag-tartalmú hévizeket, a Margit-szigettől a Rákos-patak környékéig.

A 20. század legnagyobb magyarországi földmozgását, az 1956-os dunaharaszti földrengést is az egyik ilyen mélybe süllyedt dolomitrög elmozdulása okozta.) A nagy mélységben felhevülő és felszínre emelt termálvíz alkotja a magyar főváros messze földön híres fürdőkultúrájának bázisát.

  1. Magyarország gyógyvizei – Wikipédia

    hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_gyógyvizei

    A gyógyvizek fajtái. A gyógyvizeket kémiai elemzés alapján az alábbi csoportokba osztják: Egyszerű szénsavas vizek ; Ezeket savanyúvíznek is nevezik, 1 liter vízben 0,6 grammnál több hidrogén-karbonát található. Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógycélra is felhasználják.

  2. Gyógyvizek - Video Results

  3. www.GYOGYVIZ.hu - Magyarország gyógyvizei - GYÓGYVÍZ

    gyogyviz.hu

    felhasználható gyógyvizek (fürdővízkénti felhasználásra) BELSŐLEG felhasználható gyógyvizek (ivási, öblögetési, inhalálási célú felhasználásra) KÜLSŐLEG és BELSŐLEG is felhasználható gyógyvizek. OGYFI által KÜLSŐ felhasználásra engedélyezett gyógyvizek,

  4. Gyógyvíz – Wikipédia

    hu.wikipedia.org/wiki/Gyógyvíz

    Gyógyvizek csoportosítása Hőmérséklet alapján. A gyógyvizeket hőmérsékletük alapján, 20 °C (Magyarországon 30 °C) alatt hideg, az ezt meghaladókat meleg víznek (hévíznek vagy termálvíznek) nevezzük. A mélyfúrású kutak vizét csak akkor nevezzük termál- vagy hévíznek, ha hőmérséklete meghaladja a 30-31 °C-ot.

  5. A 7 legegészségesebb gyógyvíz - Egészség | Femina

  6. femina.hu/egeszseg/gyogyvizek

    Az ásványvizek, gyógyvizek összetételét feltétlenül ismerned kell, hiszen nem minden esetben fogyaszthatsz például magas nátrium tartalmú vizet. A magas nátrium szint ugyanis nem illik a sószegény étrendbe. A gyógyvizeket csak és kizárólag orvosi javallatra idd.

  7. Gyógy- és Ásványvizek - Medaqua Kft - Merchandising Service …

    www.facebook.com/pages/Medaqua-Gyógyvizek-ásványvizek

    Gyógy- és Ásványvizek - Medaqua Kft, Gyöngyös, Hungary. 1.4K likes. Természetes gyógyvizek az egészség szolgálatában! Legismertebb gyógyvizeink: Hunyadi János gyógyvíz, Ferenc József gyógyvíz, Mira…

    • 5/5 (4)

    • Phone: (06 37) 316 480

    • Location: Keleti Karácsondi köz 1, Gyöngyös, Hungary, 3200, Heves County

    • Followers: 1464

  8. Magyarországi gyógyvízek - Eötvös Loránd University

    people.inf.elte.hu/szptabi

    A gyógyvizek besorolásáról hatóság dönt, csak olyan víz forgalmazható ezzel a megjelöléssel, ami megkapta a szükséges tanúsítványt. Vagyis a két fogalom nem azonos. Lap tetejére Lap aljára: Gyógyvíz típusok és hatásaik. Iható víz (belső felhasználásra) Nem iható (külső felhasználásra, fürdéshez)

  9. Termálvizek, gyógyvizek, ásványvizek by Tamus Virág on Prezi Next

  10. A Magyarország gyógyvizeinek azokat a magyarországi ásványvizeket nevezzük,
    amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és számukra az ásványvíz,
    vagy a gyógyvíz megnevezést engedélyezték.
    A magyarországi fürdőkultúra több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az egykori fürdőépületek romjai,
    a freskók és a mozaikok is bizonyítják, hogy már a rómaiak is felfedezték, sőt használták is ezeket a
    gyógyforrásokat. Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, amelyek turisztikai szerepe jelentős,
    Magyarország vízrajzának jellegzetessége a termálvizekben való gazdagsága: hévízkészlete világviszonylatban
    is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi
    anyagokat is tartalmaz, így gyógyhatású, azaz fürdő- és ivókúrára alkalmas. Jelenleg több mint ezer a
    30 °C fölötti meleg vizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Hazánk gyógyvizei az ország
    szinte minden régiójában megtalálhatóak, a kutak háromnegyede az Alföldön található.

cimke felhö

covid19,oldott ásványi anyagok,magyarországi ásványviz,gyógyviz ásványvíz,Gyógyfürdő termálvíz,hévíz.
hazai termál,szénsavas viz,meszes viz,Kloridos vagy konyhasós viz,Jódos–brómos viz,Egyszerű héviz,
Iszappakolás,Fürdőgyógyászat,Egészség,Termálfürdők,élet,Ásványvíz, Termálvíz, Balneológia, Gyógyfürdő,
Gyógyító fürdő, Gőzfürdő Terápia, Ivókúra Víz, Kút,turisztikai szerep,magyarország vízrajza,

 

2019. augusztus 31., szombat

A könnyen elérhető termálvizek és gyógyvizek országa vagyunk még mindig, és ezt érdemes időről időre tudatosítanunk.

Hazánk, Magyarország a világ öt termálvízben leggazdagabb országa közé tartozik: Japán, Izland, Olaszország és Franciaország mellett. Jelenleg 1372 termálkutat és 207 elismert gyógyvizet tartanak számon, 385 településen működik termál-, illetve gyógyvizű fürdő. Az olaj utáni keresés időszakában sok apró faluban is találtak bő vizű termálforrást, amik évtizedek óta várják a hasznosítást, szerencsére ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítására javul az esély az európai uniós támogatások, pályázatok által.

Van nekünk aquapark, barlangfürdő, élményfürdő, strandfürdő, termálfürdő és uszoda. Ezek össze is függenek sokszor, vagy máskor csak egy kis wellness hotelről beszélhetünk, ami mégis különlegesen jó.

Gyógy- és termálfürdők megszűntek, de szerencsére összességében inkább épültek az 1980-as évek után is. A településlista hosszú, de még ez sem teljes – ABC-rendben:

Albertirsa, Ásotthalom, Babócsa, Balatonfüred, Balf – Sopron, Ballószög, Balmazújváros, Barcs, Battonya, Bázakerettye, Békés, Békéscsaba, Berekfürdő, Berettyóújfalu, Bogács, Borgáta, BudapestBük ( és szomszédja Bükfürdő), Bükkszék, Buzsák, Cegléd, Celldömölk, Cserkeszőlő, Csokonyavisonta, Csongrád, Csorna, Dávod, Debrecen, Demjén, Dévaványa, Dombóvár (Gunaras), Dunaföldvár, Dunaújváros, EgerEgerszalók, Egyházashetye, Esztergom, Fehérgyarmat, Földes, Füzesgyarmat, Gárdony – Agárd, Gelse, Gergelyiugornya (Vásárosnamény), Göd, Gyomaendrőd, Gyöngyös, GyőrGyula, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, HajdúszoboszlóHarkány (Hotel Dráva), Hatvan, Hegykő, Heves, Hévíz, Hódmezővásárhely, Igal, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászszentandrás, Kaba, Kalocsa, Kaposvár, Kapuvár, Karcag, Kazincbarcika, Kecel, Kecskemét, Kehidakustány, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, KiskunhalasKiskunmajsa, Kisújszállás, Kisvárda, Komárom, Kőtelek, Kunhegyes, Kunszentmiklós, Lakitelek, Leányfalu, Lenti, Letenye, Lipót, Lovászi, Magyarhertelend, Makó, Marcali – Marcali nevezetességei ITT, Martfű, Mátészalka, Mátraderecske, Mesteri, Mezőberény, Mezőcsát, Mezőkovácsháza, Mezőkövesd, Mezőtúr, Miháld (lezárt termálvíz), Miskolc (Miskolctapolca), Mogyoród, Mórahalom, Mosonmagyaróvár, Nádudvar, Nagyatád, Nagybánhegyes, Nagykálló, Nagykáta, Nagykőrös, Nyírbátor, Nyíregyháza, Orosháza (Gyopárosfürdő), Pápa, Parád, Polgár, Püspökladány, Ráckeve, Sárospatak, Sárvár, Sellye, Siklós, Siófok, Szarvas, Szeged, Szeged-Kiskundorozsma, Székesfehérvár, Szeleste, Szentes, Szentgotthárd, Szigetvár, SzolnokSzombathely, Szulok, Tamási, Tápiószentmárton, TapolcaTataTatabánya, Tiszacsege, Tiszaföldvár, Tiszafüred, Tiszakécske, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Törökszentmiklós, Tótkomlós, Túrkeve, Vác, Vásárosnamény, Vasvár, Velence (Spa Hotel), Veresegyház, VisegrádZalaegerszegZalakaros és Zalaszentgrót.

Ma már Tokajt is érdemes megemlíteni, és a lista még bővülhet, Nagykanizsa is felvehető egyből.

Nagyon nagy a magyar gyógyfürdő szám vagy lemaradunk a globális versenyben?

Magyarországon bárhol lefúrunk, termálvízre bukkanunk. Mire megyünk ezzel a nemzeti kinccsel 2001 óta, mikor meghirdették a Széchenyi Terv fürdőfejlesztéseit?

2007-ben megtorpantunk. A magyar projektek talán beindulnak újra.

Kulcsképességünk az egészségturizmus

A vizekre több mint 140 gyógy- és wellness szálloda, spa épült. Budapest a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és kút van. A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termál tava. A világon egyedülálló a miskolctapolcai barlangfürdő, hiszen egy természetes barlangrendszerben tört felszínre a gyógyvíz. Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény Európában szintén egyedülálló. Ez hazánk ún. komparatív előnye, vagyis a kulcsképességünk, amelyre alapozva világszintű egészségturizmust lehet alapítani. Hol tartunk jelenleg a globális versenyben?

A fő célkitűzés volt, hogy Magyarország 2015-re Európa vezető gyógyító nagyhatalma legyen. Ez a maga módján még megközelíthető, de akkor szálláshelyeket (rövid ill. hosszútávú is) varázsolni kell.

A hazai egészségturizmus jelentőségét mutatja, hogy 2008-ban a szállodai vendégforgalom 31 %-a a gyógy- és wellness-szállodákba irányult. 2008-ban a külföldi vendégek 13,5 %-a, míg a belföldi vendégek 25 %-a vette igénybe a gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat (KSH (2009)).

Az Önkormányzati Minisztérium 2007-es összeállítása szerint legnagyobb küldőpiacunkon, Németországban a gyógyturisztikai utazásokon részt vevők száma 2002 és 2007 között több mint duplájára nőtt, és a folyamatos növekedés miatt 2011-re akár kétmillió német gyógyturisztikai utazóval ehet számolni.

Új világtermék

Globális szinten az elmúlt tíz év során alakult ki az egészségturizmus mint nemzetközi termék. Ez azt jelenti, hogy a páciensek egyik intézményből, országból olyan másik intézménybe, országba utaznak, ahol igénybe vehetik a szükséges orvosi eljárásokat és kezeléseket. Az egészségturizmust nagy vonalakban két fő ágra különíthetjük: a wellness turizmusra, amely az egészségi állapot megőrzésére, a betegségek megelőzésére irányul; illetve a gyógyturizmusra, amely az egészségi állapot javítására és a betegségek gyógyítására koncentrál. A gyógyulás, illetve megelőzés céljával történő utazás legnagyobb küldő piacai az USA, az Arab-öböl országai és Oroszország. 2005-ben az egészségturizmus mint iparág globális összbevétele 20 milliárd USD-t tett ki. Az egészségturizmus más régiókban erősíti pozícióit: feljövőben van Ázsia, azon belül India, Szingapúr, Thaiföld és Malajzia.

De hol tartunk mi?

A jövőben az egészségturizmusban egyre jelentősebb beruházások várhatóak, nálunk azonban 2007-ben megtorpant a lendület, hiszen az első uniós időszakban, 2004-2006 között nem szerepelt prioritásként az egészségturizmus. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak elbírálása pedig sok időt vesz igénybe, és akkor még nem beszéltünk a megvalósulásról. Nem valószínű, hogy a globális verseny a magyar adminisztrációra fog várni.

A terv turizmusfejlesztési program abból indult ki, hogy a turizmusból származó devizabevételek 1989 és 1999 között megháromszorozódtak, a bruttó nemzeti termék közel kb. 9 %-a ebből a szektorból származott. Viszont az 1990 után privatizált szálláshelyek jelentős része – a sikeres felújítások és magánosítások ellenére – magával hordozta a SZOT- és pártüdülők időszakából származó gyenge infrastrukturális színvonalat. A Medgyessy-kormány újabb pályázatokat írt ki, bevontak Phare-támogatásokat, valamint a Nemzeti Fejlesztési Tervből is jutott a szektornak. A fejlesztések második nagy motivációja az üdülési csekk bevezetése volt, amelyek az igénybe vett szolgáltatások számát jelentősen megnövelték. Míg a fejlődés harmadik jelentős „motorjaként” a marketing felfuttatását emelhetjük ki, amelyet jelenleg a Magyar Turizmus Zrt. felügyel.

cimke felhö

購物網提供美妝保養、流行服飾、時尚精品、3C、數位家電、生活用品、美食旅遊票券…等數百萬件商品。快速到貨、超商取貨、5h超市服務讓您購物最便利。電視商品現折100,折價券, 5折團購, 限時下殺讓您享超低價,並享有十天猶豫期;momo購物網為富邦及台灣大哥大關係企業"