2021. december 2., csütörtök

Amit....

 amit a hazai gyógyvizes kezelésekről tudni kell

Magyarországon a termálvizes és gyógyfürdő-kultúra komoly múltra tekint vissza. A bizonyítottan gyógyhatású termálvizeket hivatalosan gyógyvizeknek nevezik, melyek főleg krónikus reumatológiai és érbetegségek kezelésében eredményesek.

Termál-, gyógy- és hévíz

Jelenleg is kb. 500 termálvíz előfordulási hely van hazánkban, ezek +30℃-nál melegebb természetes vízfeltörések. Ez Európában egyedülálló, hiszen sehol máshol nem áll rendelkezésre ekkora mennyiségű gyógyvíz a természetben. Ám ahhoz, hogy egy termálvíz megkapja a “gyógyvíz” minősítést, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának munkatársai minősítő teszteket végeznek: az összetétel kémiai elemzésével és konkrét gyógyulási tesztekkel. Így az is kiderül, hogy melyik gyógyvíz, milyen típusú betegségek kezelésére alkalmas leginkább. Illetve arra is kapunk információt, hogy az adott gyógyvíz, milyen formában hatásos: fürdő-, vagy ivókúra alkalmazásával.

Már a sima meleg víznek is kifejezetten jó stresszoldó, lazító hatása van a megfáradt szervezetre, különféle ásványi anyagokkal kiegészülve pedig gyógyító hatása is lehet.

elderly-woman-in-pool-P2CCJGW

A hazai termál- és gyógyvizek többsége hidrogén-karbonátos hévíz, azaz ásványianyag-tartalmának 20%-a kalcium, magnézium és hidrogén-karbonát.

A legnépszerűbb gyógyvizes kezelések

A gyógyvizes fürdőben való mártózás persze önmagában is kedvező hatással bír, de ezt ki lehet még egészíteni különféle kezelésekkel, melyekhez a társadalombiztosítás támogatást ad a rehabilitációban betöltött jelentőségük miatt.

Szénsavas kádfürdő - Elsősorban az artériákat és a vénákat érintő keringési zavarokra, magas vérnyomásra, szívműtét-, vagy szívinfarktus utáni rehabilitációra, érszűkületre és kimerültség kezelésére ajánlott.
A 30-32℃-os szénsavval dúsított vízben az erek kitágulnak, aminek hatására javul a vér és a szív oxigénellátottsága, csökken a vérnyomás, a felszabaduló szén-dioxid hatására pedig mélyül a légzés.

Víz alatti vízsugármasszázs - Főleg ízületi és kopásos mozgásszervi panaszokra ajánlott, de keringési zavarokra és különféle sérülések utáni rehabilitációra is sikeresen alkalmazható.
Egy testmeleg vízzel teli kádban, magasnyomású, csőből kivezetett, irányított vízsugárral masszírozzák a páciens különböző testrészeit.

Súlyfürdő - Speciális víz alatti (34-36℃-os), nyújtási technikát alkalmazó kezelés, ami ajánlott porckorong- és gerincproblémákra, gerincferdülésre, idegzsábára, vagy ha a csípő- vagy térdízületek túl merevek lennének. A gyógyvízzel teli kádban a nyaki résznél, vagy a karok alatt, esetleg az ágyéknál felfüggesztik a beteget, a lábakra pedig súly is kerülhet a hatékonyabb nyújtás érdekében. Sok esetben elkerülhető vele akár egy gerincműtét is.

Iszappakolás - Kifejezetten ajánlott kopásos mozgásszervi panaszokra, izomgörcsök oldására, meszesedés, kismedencei gyulladás, illetve pikkelysömörre kezelésére.
A hazai források, tavak és folyamok üledékéből származó gyógyiszapot forrás-, vagy gyógyvízzel összekeverve és felfőzve használják pakolásként, vagy más néven iszapgöngyölésként. A kezelendő testrészt, vagy nagyobb testfelületet bekenik a 38-46℃-os iszappal, majd egy vászon pokróccal betakarják és hagyják hatni 15-20 percig. Itt nem csak az iszap természetes ásványianyag-tartalma dolgozik, de az iszap hőtartó képességét is használják, amit a bőrünk ilyen magas hőmérsékleten is könnyedén elvisel.

Csoportos torna vízben - Langyos, 33℃-os termálvízben, egy szakképzett gyógytornász által vezetett foglalkozás a vízben. Itt a víz kémiai összetétele mellett még a felhajtóerejét is kihasználják az eredményesebb gyógyhatás érdekében, hiszen mozgás közben az ízületek tehermentesek. Ajánlott gerincproblémákra, vagy túlsúly esetén, mikor a szárazföldi mozgás fájdalommal jár. De izmok, ízületek betegségeinél és mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is igen eredményesen alkalmazható.

Gyógyvizes kádfürdő - Hatásmechanizmusa megegyezik a gyógymedencei fürdőzéssel, hiszen itt is természetes gyógyvízben lehet megmártózni, csak egyénileg, egy zárt fürdőkádban. Krónikus ízületigyulladásra, mozgásszervi megbetegedésekre, de idegkimerültség csökkentésére és depressziós állapotok javítására is alkalmas. Azon betegek számára ajánlott elsősorban, akik nem tudják igénybe venni a közös fürdőt pikkelysömör, vagy vizelettartási problémák miatt.

Ivókúra - A szájon át alkalmazott gyógyvizes ivókúrát leggyakrabban egyéb fürdőkúrával együtt érdemes folytatni. Attól függetlenül, hogy az ivásra szánt gyógyvizeket haza is vihetjük, tartósan csak orvosi ellenőrzés mellett fogyasszuk. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően gyomorproblémák kezelésére alkalmas, illetve jótékonyan szabályozza a belek, a vese és a máj működését is.

Hogyan és hol lehet a gyógyvizes kezeléseket igénybe venni?

Ha bármilyen egészségügyi okból keresünk gyógyfürdőt problémánk megoldására, nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Tájékoztatást kérhetünk a beutaló szakorvostól is, hogy lakhelyünkhöz közel hol találunk megfelelő kezelést, vagy távolabbra elutazva összeköthetjük a kúrát kirándulással, nyaralással is.
Naprakész listát találhatunk a lehetőségekről a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán: http://www.neak.gov.hu//data/cms992350/Gyogyfurdok.pdf
laughing-senior-couple-embracing-at-spa-HVP9KAY

A gyógyvizes kúrákhoz igénybe vehetünk TB-támogatást, de egyes kezelésfajtákhoz szükséges szakorvosi beutaló is.

Fürdőgyógyászati ellátásokat kizárólag szakorvos - reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, valamint fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, illetve traumatológiai javallat esetén traumatológus - rendelhet el.
A fürdőkúrát a vény kiállításától számított 30 napon belül meg kell kezdeni, aminek érvényességi ideje 8 hét. Persze az időtartam függ attól is, hogy egyszerre hány kúrát rendelt az orvos.

Használjuk ki bátran hazánk természeti adottságainak köszönhető előnyöket és szervezzünk kirándulást, nyaralást valamelyik gyógyfürdővel is rendelkező magyar tájegységre, ahol ténylegesen érvényes lesz a mondás: “Kössük össze a kellemest a hasznossal!” Gyógyuljunk természeti szépségekben is gazdag környezetben!

 

  • PHP Development
  • Java Development
  • Objective C Development
  • Swift Development
  • .NET Development
  • Main Stack Development
  • Cloud
  • Digital Marketing
  • Our Packages
  • Portfolio
  • Partner With Us
  • Make your data work for you - Gyógyvizek
    We have been awarded by Google DNI (Digital News Innovation Fund), a European programme part of the Google News Initiative, an effort to help journalism thrive in the digital age.