2020. szeptember 1., kedd

Mire jók a gyógyvizek? És a termálvizek? És mi az a hévíz?

 

2020. szeptember 1., kedd

Mire jók a gyógyvizek? És a termálvizek? És mi az a hévíz?

Gyógyfürdő, termálvíz, ásványvíz, hévíz – de mi a különbség közöttük? Hogyan döntsük el, hogy milyen vizet igyunk vagy milyen fürdőt válasszunk? Az biztos hogy Magyarország különösen gazdag a gyógyvizekben. Megpróbáltuk összeszedni, hogy az ország területén milyen típusú gyógyvizek vannak, és azokat milyen betegségekre ajánlják.

Világviszonylatban is jelentős Magyarország hévízkészlete. A magyar ásvány- és gyógyvizek oldott ásványi anyagokat tartalmaznak, így jelentős a gyógyhatásuk. Alkalmasak fürdésre és ivásra is. Magyarországon több mint ezer kútból lehet venni gyógyvizet – amelynek hőmérséklete 30 fok fölötti. Az ország szinte összes régiójában megtalálható valamilyen gyógyvízkút, de a kutak háromnegyede az Alföldön van.

Milyen gyógyvizek közül választhatunk?

Szénsavas vizek:

Ezeket nevezik savanyúvíznek, amelyben hidrogén-karbonát található. Ezek ásványvízként kerülnek forgalomba. Maconkán, Répcelakon és Mihályiban is szénsavas forrás folyik.

Földes, meszes vizek:

Kalcium, magnézium és hidrogén-karbonát-ionok találhatók ezekben a vizekben. Reumatikus betegségekre ajánlják, de ha szénsavat is tartalmaznak, akkor használhat szív- és gyomorbetegségekre is. Források: Budapesten a Császár fürdő, a Lukács fürdő, a Rácz fürdő, a Rudas fürdő és a Gellért fürdő. Vidéken Csopakon, Esztergomban, Kékkúton, Mohácson és Székesfehérváron van ilyen forrás vagy kút.

Alkalikus vizek:

Főként a szódabikarbóna ionjait, vagyis nátrium- és hidrogén-karbonát-ionokat tartalmaznak. Ivókúrára használják leginkább gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés vagy légúti hurut kezelésére. Legismertebbek a bükkszéki Salvus és a balfi gyógyvíz, de hasonló forrás található még Békésben, Gyopárosfürdőn, Gyulán, Makón, Mezőtúron, Nagyszénáson, Tótkomlóson, Szécsényben és Szolnokon.

Kloridos vizek:

Nártrium- és kloridionokat tartalmaznak. A reuma és a női szervek betegségének gyógyítására alkalmazzák. Ivókúrára is használják a nyálkahártya hurutos megbetegedésére. Források: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán. A sziksós tavaknak is hasonló a gyógyhatásuk, ezek leginkább azt Alföldön találhatók, így Gyopároson, Kakasszéken és Nyíregyháza-Sóstón.

Keserűvizek:

Keserű ízüket a szulfátion adja, de tartalmaznak még nátriumot és magnéziumot is. Hígítva a gyomor- bél-máj-, epebetegek ivókúrájára használják. Közismert hashajtók. Források: Őrmezőn a Hunyadi János és a Ferenc József, a nagyigmándi Igmándi víz, és a közismert Mira víz, amely a tiszajenői forrásból származik.

Vastartalmú vizek:

Szénsavas vasat tartalmaznak a nátrium, kalcium mellett. A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de ha valaki vashiányos, inkább ivókúrát ajánlanak a szakemberek.

Források: a parádi Clarissa- és István-forrás, és a mohai Stefánia-forrás.

Kénes vizek:

A kénes fürdőket leginkább a reumás betegségekre ajánlják, de egyes bőrbetegségekben is nagyon hatásosak. Források: Budapesten az Imre, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, Balf több forrása, Parádon a Csevice forrás, Erdőbénye, de kénes termálvize van Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútjának is.

Jódos-brómos vizek:

Reuma és a női szervek betegségeire hatásosak, valamint egyes tüdőbetegségek kezelésére is használják. Ha ivókúraként alkalmazzák, akkor a pajzsmirigyre hatékony, de mivel nagyon erőteljes a hatása, így az orvosok általában kanalas mennyiségben rendelik. Források: a sóshartyáni „Jodaqua’ – ezt palackozzák, de előfordul még Debrecenben, Kiskőrösön, Hajdúszoboszlón és Pesterzsébeten.

Radioaktív vizek:

Rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak ezek a gyógyvizek, és többféle módon hatnak. Lehet fürdő, belégzés és ivókúra formájában is alkalmazni. Fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését, és az anyagcserére is jó hatással vannak. Régen a néphit fiatalító hatást is tulajdonított neki. Források: Eger, Miskolctapolca és a Hévízi-tó.

Hévízek:

Kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak, de gyógyhatásuk közismert, főleg reumás betegségek esetén. Források: Budapesten a Római fürdő, Pünkösdfürdő, Csillaghegy és a Kács fürdő.

images

A Magyarország gyógyvizeinek azokat a magyarországi ásványvizeket nevezzük,
amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és számukra az ásványvíz,
vagy a gyógyvíz megnevezést engedélyezték.
A magyarországi fürdőkultúra több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az egykori fürdőépületek romjai,
a freskók és a mozaikok is bizonyítják, hogy már a rómaiak is felfedezték, sőt használták is ezeket a
gyógyforrásokat. Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, amelyek turisztikai szerepe jelentős,
Magyarország vízrajzának jellegzetessége a termálvizekben való gazdagsága: hévízkészlete világviszonylatban
is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi
anyagokat is tartalmaz, így gyógyhatású, azaz fürdő- és ivókúrára alkalmas. Jelenleg több mint ezer a
30 °C fölötti meleg vizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Hazánk gyógyvizei az ország
szinte minden régiójában megtalálhatóak, a kutak háromnegyede az Alföldön található.

cimke felhö

covid19,oldott ásványi anyagok,magyarországi ásványviz,gyógyviz ásványvíz,Gyógyfürdő termálvíz,hévíz.
hazai termál,szénsavas viz,meszes viz,Kloridos vagy konyhasós viz,Jódos–brómos viz,Egyszerű héviz,
Iszappakolás,Fürdőgyógyászat,Egészség,Termálfürdők,élet,Ásványvíz, Termálvíz, Balneológia, Gyógyfürdő,
Gyógyító fürdő, Gőzfürdő Terápia, Ivókúra Víz, Kút,turisztikai szerep,magyarország vízrajza,

 

Make your data work for you - Gyógyvizek
We have been awarded by Google DNI (Digital News Innovation Fund), a European programme part of the Google News Initiative, an effort to help journalism thrive in the digital age.