2020. április 28., kedd

A víz az élet forrása

2020. április 28., kedd

A víz az élet forrása; állat, növény, s ember számára egyaránt nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, ám ha ez a csodás nedű gyógyhatással is bír, akkor még értékesebbé válhat számunkra, és sikeresen használhatjuk mind egészségünk, mind szépségünk megőrzéséhez. Magyarország számtalan gyógyvizes fürdővel büszkélkedhet. A megmaradt freskók és az ókori fürdők maradványai is bizonyítják, hogy a rómaiak már két évezreddel ezelőtt felismerték a hazánkban található gyógyvizek áldásos hatását. Hazánk területének több mint háromnegyedén létezik gyógyvizes forrás, s legnagyobb részük az Alföld, illetve a Kisalföld alatt helyezkedik el. A gyógyvíz a természet patikájának egyik legértékesebb kincse. A szépség- és egészség megőrzésében, valamint a gyógyításban is kiemelkedő szerephez jut, s talán éppen ezért, fontosságát felismervén hazánk gyógyvizes létesítményeit is egyre többen látogatják, mind a külföldi érdeklődők mind a hazai lelkes fürdő rajongók.

Bár elsősorban mozgásszervi- és izületi problémákra alkalmazzák évezredek óta a fürdőkezeléseket, manapság már nőgyógyászati- és bőrproblémák kezelésének kiegészítője is lehet. A tudomány fejlődésének, s az ősi gyógymódokhoz való visszatérésnek köszönhetően a gyógyvizeket pedig már nem csak külsőleg alkalmazzák. Gyomor- és bélrendszeri problémák esetén a gyógyvizek fogyasztása kiváló kiegészítő kezelést jelenthet. Napjainkban már több helyen alkalmaznak olyan kiegészítő kezeléseket, mint a víz alatti sugármasszázs, az iszappakolás, a lábfürdő vagy a thalasszoterápia. A wellness turizmus egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően pedig fontos szerephez jutottak az egészségmegőrző, stresszoldó terápiák is,nem is beszélvén a vízben végezhető tornagyakorlatokról.

A gyógyvizek keletkezése A föld vízkészletének legnagyobb része tavak, folyók, tengerek formájában helyezkedik el a felszínen. Léteznek azonban olyan rejtett kincsek, melyek csak ritkán törnek a fel. A gyógyvíz, vagy más néven ásványvíz a föld alatti kőzetek gőzének lecsapódásából, s a beszivárgó, szűrt vízből keletkezik. Míg eléri a felszínt, számtalanféle összetételű kőzeten halad át, melyből felveszi az értékes ásványi anyagokat, hogy aztán ezekben az értékes anyagokban, bizonyos oldott gázokban, esetenként pedig még radioaktivitásban is gazdagon és felmelegedve törhessen a felszínre. A gyógyvizek hatása A megszokott környezetben nagyobb a terhelés, a vízben azonban nagyobb felhajtóerő, így a mozgás is könnyebbé válik. A súrlódás mintegy masszázsként hat az elfáradt izmokra, s a kopott porcok, a túlterhelt gerinc számára sem jelent nagy megpróbáltatást a mozgás. Emellett a gyógyvíz áldásos hatása is érvényesül, mely a víz hőfokától is sokban függhet. A magas hőfokú víz (32-37°C) hatására az erek kitágulnak (éppen ezért sok szív és érrendszeri megbetegedés estén nem ajánlott), szaporább lesz a szívverés és a légzés, a langyos víz (21-31°C) megnyugtatja az idegrendszert, a hűvös fürdő (15-20°C) pedig felgyorsítja az anyagcserét, és valódi felfrissülés nyújt a kimerült szervezet számára. A termál- és gyógyvizekben található ásványi anyagok a bőr meleg hatására kitágult pórusain keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat. A vérkeringésbe bekerülve javítják az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, s gyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben. A sós- és jódos vizek a mozgásszervekre gyakorolt jó hatásukon kívül a bőrt is fertőtlenítik. A gyógyfürdőkezelések célja: * az egészség megőrzése * a reumatikus- és mozgásszervi problémák kezelése * a bőrbántalmak csökkentése * a jó közérzet helyreállítása * a kóros funkciók megszüntetése A vízben végzett lassú mozgás nem csak a testre, de a lélekre is jó hatást gyakorol. A meleg vízben érzett könnyedség, s melegség nyugtató hatású, oldja a stresszt, és segít az ellazulásban. Hazánkban számtalan gyógyfürdő várja a gyógyulni és szépülni vágyókat.

gyógyvizek magyarországon

magyarország gyógyfürdői

gyógyfürdők

salvus víz

gyógyfürdők magyarországon

gyógyfürdők magyarországon wikipédia

hévíz

gyógyfürdők budapest

legjobb termálfürdők magyarországon

bükfürdő

demjén fürdő

egerszalók fürdő

harkány

bogács

salvus víz tesco

salvus víz reflux

salvus víz inhalálás

salvus víz dm

salvus víz rossmann

salvus víz ár

salvus water

salvus water uk

Make your data work for you - Gyógyvizek
We have been awarded by Google DNI (Digital News Innovation Fund), a European programme part of the Google News Initiative, an effort to help journalism thrive in the digital age.