Amitazásványvízrőltudnikell
A„kék arany”gyakranhasználtkifejezés,deezellentmondás.
Avíz színtelen,éscsakafényjátékátólfüggőenvilágítkékesen,zöldesenvagyirizálóan.
KövekIgen.
Amikor ásványvizet iszunk,nemtudjukelképzelniapohárbanlévőkincseket.
Képzeljükel, hogyévezredekkel ezelőtt,atávolimúltbanegy kiscsendesszigetenvoltunkatermészetközepén. Ez a parányi vízcseppmagábanhordozzaaz egészvilágot,ésmegkezdihosszúútját. Magábanhordozzaa természet apró csodáit, acsendet, a tisztaságot,a természetlüktetését, az életszívverését.
Mélyenbeszivárogésbehatolaföldetalkotósziklákba,ésabennelévőásványirészecskékkelgazdagodik,hosszabb-rövidebbidőre. A természetszüntelenkörforgását követveévezredekkelkésőbbvisszatéra felszínre,aholaz embersegítségével,atermészetszándékaszerinttisztán és gazdagonjutela poharunkba.
Ha mosttermészetes ásványvizetiszunk, mi is átélhetjükeztacsodálatosutazást, és élvezhetjükatermészet alkotását.
Az ásványvízolyanföldalattivíztározókból ered,amelyekszennyeződésektőlmentesek,éskitermelésükszigorúanszabályozott.Mindenforráséskúthivatalosanelismert,ésa termékminőségétfolyamatosanellenőrzik. A palackozott termékekcímkéjéntájékoztatástadnakaz ásványvízösszetételérőléstulajdonságairól.
Apalackozottásványvízkülönleges,garantálteredetűésminőségűélelmiszeriparitermék.Csakolyanásványvizetpalackoznak,amelynek kémiai összetételét, mikrobiológiai tisztaságát és minőségéta származási ország illetékeshatóságai(Magyarországon abudapestivárosháza)hivatalosantanúsították.
A természetes ásványvízmeghatározása
A természetes ásványvízmagyarnemzetikincs,rendkívülértékes, egészséges,tiszta,kémiai és mikrobiológiaiszennyeződésektőlmentes, természetestermék. Atermészetes ásványvíz ásványi anyagokat,makro-ésmikroelemeket tartalmazaz emberi szervezettáplálkozásaésáltalánosműködéseszempontjábólelőnyösösszetételbenésmennyiségben.
Ahhoz,hogytermészetesásványvízneknevezhessük,minőségénekszigorúkövetelményeknekkellmegfelelnie, és ezt aminőségetahivatalosszerv, aFővárosiÖnkormányzattanúsítja. Csakolyanvíznevezhetőtermészetesásványvíznek,amely megfelel minda hazai,mindazunióselőírásoknak:
Védettvíztározóbólmerítik,
Avíznekvédett víztározóból kell származnia; és
Összetételénekállandónakkelllennie,
Csakmeghatározottmennyiségűösszetevőttartalmaz,
ásványi anyag-ésnyomelemtartalmamiattjótékonyhatássalvan az egészségre.
megfelel aszigorú mikrobiológiai követelményeknek,
nemkezelhető,kivévebizonyosfizikaieljárásokkal,
Avízhezsemmilyenidegenanyagotnemszabadhozzáadni,kivéveaszén-dioxidot,
fertőtlenítés,valamintbakteriosztatikusszerekhozzáadása,
közvetlenülavízgyűjtőhelyen kellszállítaniés palackozni,azeredetitisztaságés kémiaiösszetételmegőrzésemellett.
Apalackozócégarendszereshatóságivizsgálatokonkívülsaját kémiai és mikrobiológiailaboratóriumábanvégzettfolyamatosvizsgálatokkalbiztosítjaa minőségfenntartását.
Amita természetes ásványvízrőltudni kell
A természetesásványvíznemtartalmazkörnyezetiszennyeződéseket,mivelavíztartóréteg,avizettartalmazógeológiaiképződményvédett a felszíniszennyeződésektől.
Amellett, hogy védettvíztartórétegből származik, avíztartórétegetegybizonyosméretűvédettterület veszi körül.
Mivelavíz elevetiszta,nincsszükségtisztításra.
Avíztartórétegeketévezredekótaszűrikésvizetvesznekkibelőlük.Vegyi vagy mikrobiológiai szennyeződéstől mentes.
Természetes,idegenanyagokhozzáadásanélkül.
Aszén-dioxidnemidegenanyag,természetesállapotábanalegtöbb ásványvízben megtalálható.
Ásványianyagokat, makro-ésmikroelemekettartalmazazemberiszervezetműködéséhezmegfelelőösszetételbenés mennyiségben.
Összetétele állandó és ismert.
Atermészetbenelőfordulóösszetevőiszigorú határértékeknek felelnek meg.
Nem tartalmaz az emberiszervezetrekárosanyagokat.
Ízletes.
Egészségesemberekkorlátozásnélkülihatnakbármilyenásványvizet.
A „természetes ásványvíz”elnevezésazegészségügyihatóságokáltal jóváhagyott.
Minden természetes ásványvíz kifogástalan minőségű.
Azásványvizeketásványianyag-tartalmukésösszetételük,ésezáltalízük alapján lehetmegkülönböztetni.
A palackozottivóvizekettovábbosztályozzák,ésrészben természetes eredetűekvagytermészetesanyagokbólelőállítottak:
Ezegy másikértékes, nagy tisztaságú természetestermék.Ugyanolyanszigorú mikrobiológiai követelményeknekfelelmeg,mint az ásványvíz, ésösszetételénekmegkellfelelnieazivóvízszabványoknak.Aforrásvízneka származásihelyén kell palackozni,kizárólagaz ásványvízre engedélyezett eljárásokkalkellkezelni,ésa szén-dioxidgázonkívülnemtartalmazhatidegenanyagokat.Összetételénekazonbannem kell állandónakvagyhivatalosanelismertneklennie.
Dúsított és ízesítettvíz
Ezeketnemszabad„víznek”nevezni,hanem az előállított víztől függően„természetesásványvíznek,forrásvíznekvagy ivóvíz alapúivóvíznek”lehetnevezni.Eszabály céljaatermészetes ásványvízzelvagyforrásvízzelvalóösszetévesztéselkerülése.Ezeketaz italokatmesterségesen állítják előúgy, hogy a megnevezésbenfeltüntetettvízhezengedélyezettadalékanyagokat,általábanszén-dioxidotés/vagyaromákatadnak.
Termálvíz
A természetesásványvíznemtévesztendőösszea gyógyvízzel. Atermálvízisásványvíz, deklinikailagbizonyítottangyógyhatásúásványvíz.Afizikaitulajdonságaikvagykémiaiösszetételükmiattbizonyítottanterápiáshatásúásványvizekgyógyvíznekminősíthetők. Természetesen ezeknek a vizeknek az összetételejelentőseneltéra természetesásványvizektől,ezértvanterápiáshatásuk.
A természetes ásványvízélelmiszeripari termék,míga gyógyvízgyógyhatású szer.
Hazánkbanatermészetes ásványvizek összesásványianyag-tartalma400-2.500 mg/l,míga gyógyvizeké 25-30.000 mg/l,néhamég ennél ismagasabb.
A természetesásványvizetmindenegészséges ember korlátozás nélkülfogyaszthatja,míga gyógyvizet csakaz orvos általelőírtmennyiségben és gyakorisággal,recept nélkül.
Szikvíz
A szikvízszénsavasivóvíz, amelyetnagynyomáson,zártrendszerbenpalackoznakszifonfejesszikvizes palackokba vagy szifonfejesszárúszikvizespalackokba. A„szikvíz”kifejezésa„szikra”,a„sósföld”és a„víz”szavakösszekapcsolásábólképzettösszetettszó.Eredetevalójábanegyténybelitévedésenalapul.A szénsavat, amelyetaszikvízelőállításáhozhasználnak,tévesenasikkes savval tették egyenlővé.
Ivóvíz
Az ivóvíz összetételekevésséismert,összetételeés élvezeti értékefőkéntamesterségesen előállítottvíztől függ. Afolyópartikutakbólésfúrt kutakból nyert vizetfizikailag,kémiailagésbiológiailagtisztítják,hogyivóvízzéváljon.Enneka folyamatnak alegfontosabb szempontja, hogy azivóvíznekmegkell felelniea vonatkozóelőírásoknak,amelyekbizonyos minimálisésmaximális fizikai, kémiai és biológiai értékekethatároznakmeg.Ezekazelőírásokelsősorban az egészség-éskörnyezetbiztonságot hivatottak biztosítani. Az ivóvíz használható folyadékpótlásra, főzésre, ételkészítésre és háztartási célokra. A víz csak kémiai és biológiai tisztítás és fertőtlenítés után minősül ivóvíznek;aWHOajánlásaiszerint ez azt jelenti, hogy a víz mentes a szervezetre káros mikroorganizmusoktól, és csak olyan vegyi anyagokat (klór, klóramin és egyéb fertőtlenítőszer-maradékok) tartalmazhat, amelyek még nem károsak az egészségre.Az ivóvíz, amelyet általában „csapvízként” emlegetnek, olyan egészséges, bizonyos minőségű ivóvizet jelent, amely megfelel a vonatkozó jogszabályokban meghatározott biológiai, kémiai és fizikai határértékeknek.