2025. január 3., péntek

Az ásványvíz

Gyógyvizek

 Amitazásványvízrőltudnikell

Akék arany”gyakranhasználtkifejezés,deezellentmondás.

Avíz színtelen,éscsakafényjátékátólfüggőenvilágítkékesen,zöldesenvagyirizálóan.

KövekIgen.

Amikor ásványvizet iszunk,nemtudjukelképzelniapohárbanlévőkincseket.

Képzeljükel, hogyévezredekkel ezelőtt,atávolimúltbanegy kiscsendesszigetenvoltunkatermészetközepén. Ez a parányi vízcseppmagábanhordozzaaz egészvilágot,ésmegkezdihosszúútját. Magábanhordozzaa természet apró csodáit, acsendet, a tisztaságot,a természetlüktetését, az életszívverését.

Mélyenbeszivárogésbehatolaföldetalkotósziklákba,ésabennelévőásványirészecskékkelgazdagodik,hosszabb-rövidebbidőre. A természetszüntelenkörforgását követveévezredekkelkésőbbvisszatéra felszínre,aholaz embersegítségével,atermészetszándékaszerinttisztán és gazdagonjutela poharunkba.

Ha mosttermészetes ásványvizetiszunk, mi is átélhetjükeztacsodálatosutazást, és élvezhetjükatermészet alkotását.

Ásványvíz

Az ásványvízolyanföldalattivíztározókból ered,amelyekszennyeződésektőlmentesek,éskitermelésükszigorúanszabályozott.Mindenforráséskúthivatalosanelismert,ésa termékminőségétfolyamatosanellenőrzik. A palackozott termékekcímkéjéntájékoztatástadnakaz ásványvízösszetételérőléstulajdonságairól.

Apalackozottásványvízkülönleges,garantálteredetűésminőségűélelmiszeriparitermék.Csakolyanásványvizetpalackoznak,amelynek kémiai összetételét, mikrobiológiai tisztaságát és minőségéta származási ország illetékeshatóságai(Magyarországon abudapestivárosháza)hivatalosantanúsították.

A természetes ásványvízmeghatározása

A természetes ásványvízmagyarnemzetikincs,rendkívülértékes, egészséges,tiszta,kémiai és mikrobiológiaiszennyeződésektőlmentes, természetestermék. Atermészetes ásványvíz ásványi anyagokat,makro-ésmikroelemeket tartalmazaz emberi szervezettáplálkozásaésáltalánosműködéseszempontjábólelőnyösösszetételbenésmennyiségben.

Ahhoz,hogytermészetesásványvízneknevezhessük,minőségénekszigorúkövetelményeknekkellmegfelelnie, és ezt aminőségetahivatalosszerv, aFővárosiÖnkormányzattanúsítja. Csakolyanvíznevezhetőtermészetesásványvíznek,amely megfelel minda hazai,mindazunióselőírásoknak:

Védettvíztározóbólmerítik,

Avíznekvédett víztározóból kell származnia; és

Összetételénekállandónakkelllennie,

Csakmeghatározottmennyiségűösszetevőttartalmaz,

ásványi anyag-ésnyomelemtartalmamiattjótékonyhatássalvan az egészségre.

megfelel aszigorú mikrobiológiai követelményeknek,

nemkezelhető,kivévebizonyosfizikaieljárásokkal,

Avízhezsemmilyenidegenanyagotnemszabadhozzáadni,kivéveaszén-dioxidot,

fertőtlenítés,valamintbakteriosztatikusszerekhozzáadása,

közvetlenülavízgyűjtőhelyen kellszállítaniés palackozni,azeredetitisztaságés kémiaiösszetételmegőrzésemellett.

Apalackozócégarendszereshatóságivizsgálatokonkívülsaját kémiai és mikrobiológiailaboratóriumábanvégzettfolyamatosvizsgálatokkalbiztosítjaa minőségfenntartását.

Amita természetes ásványvízrőltudni kell

A természetesásványvíznemtartalmazkörnyezetiszennyeződéseket,mivelavíztartóréteg,avizettartalmazógeológiaiképződményvédett a felszíniszennyeződésektől.

Amellett, hogy védettvíztartórétegből származik, avíztartórétegetegybizonyosméretűvédettterület veszi körül.

Mivelavíz elevetiszta,nincsszükségtisztításra.

Avíztartórétegeketévezredekótaszűrikésvizetvesznekkibelőlük.Vegyi vagy mikrobiológiai szennyeződéstől mentes.

Természetes,idegenanyagokhozzáadásanélkül.

Aszén-dioxidnemidegenanyag,természetesállapotábanalegtöbb ásványvízben megtalálható.

Ásványianyagokat, makro-ésmikroelemekettartalmazazemberiszervezetműködéséhezmegfelelőösszetételbenés mennyiségben.

Összetétele állandó és ismert.

Atermészetbenelőfordulóösszetevőiszigorú határértékeknek felelnek meg.

Nem tartalmaz az emberiszervezetrekárosanyagokat.

Ízletes.

Energiamentes.

Egészségesemberekkorlátozásnélkülihatnakbármilyenásványvizet.

A „természetes ásványvíz”elnevezésazegészségügyihatóságokáltal jóváhagyott.

Minden természetes ásványvíz kifogástalan minőségű.

Azásványvizeketásványianyag-tartalmukésösszetételük,ésezáltalízük alapján lehetmegkülönböztetni.

A palackozottivóvizekettovábbosztályozzák,ésrészben természetes eredetűekvagytermészetesanyagokbólelőállítottak:

Forrásvíz

Ezegy másikértékes, nagy tisztaságú természetestermék.Ugyanolyanszigorú mikrobiológiai követelményeknekfelelmeg,mint az ásványvíz, ésösszetételénekmegkellfelelnieazivóvízszabványoknak.Aforrásvízneka származásihelyén kell palackozni,kizárólagaz ásványvízre engedélyezett eljárásokkalkellkezelni,ésa szén-dioxidgázonkívülnemtartalmazhatidegenanyagokat.Összetételénekazonbannem kell állandónakvagyhivatalosanelismertneklennie.

Dúsított és ízesítettvíz

Ezeketnemszabadvíznek”nevezni,hanem az előállított víztől függően„természetesásványvíznek,forrásvíznekvagy ivóvíz alapúivóvíznek”lehetnevezni.Eszabály céljaatermészetes ásványvízzelvagyforrásvízzelvalóösszetévesztéselkerülése.Ezeketaz italokatmesterségesen állítják előúgy, hogy a megnevezésbenfeltüntetettvízhezengedélyezettadalékanyagokat,általábanszén-dioxidotés/vagyaromákatadnak.

Termálvíz

A természetesásványvíznemtévesztendőösszea gyógyvízzel. Atermálvízisásványvíz, deklinikailagbizonyítottangyógyhatásúásványvíz.Afizikaitulajdonságaikvagykémiaiösszetételükmiattbizonyítottanterápiáshatásúásványvizekgyógyvíznekminősíthetők. Természetesen ezeknek a vizeknek az összetételejelentőseneltéra természetesásványvizektől,ezértvanterápiáshatásuk.

A természetes ásványvízélelmiszeripari termék,míga gyógyvízgyógyhatású szer.

Hazánkbanatermészetes ásványvizek összesásványianyag-tartalma400-2.500 mg/l,míga gyógyvizeké 25-30.000 mg/l,néhamég ennél ismagasabb.

A természetesásványvizetmindenegészséges ember korlátozás nélkülfogyaszthatja,míga gyógyvizet csakaz orvos általelőírtmennyiségben és gyakorisággal,recept nélkül.

Szikvíz

A szikvízszénsavasivóvíz, amelyetnagynyomáson,zártrendszerbenpalackoznakszifonfejesszikvizes palackokba vagy szifonfejesszárúszikvizespalackokba. Aszikvízkifejezésa„szikra”,a„sósföldés avízszavakösszekapcsolásábólképzettösszetettszó.Eredetevalójábanegyténybelitévedésenalapul.A szénsavat, amelyetaszikvízelőállításáhozhasználnak,tévesenasikkes savval tették egyenlővé.

Ivóvíz

Az ivóvíz összetételekevésséismert,összetételeés élvezeti értékefőkéntamesterségesen előállítottvíztől függ. Afolyópartikutakbólésfúrt kutakból nyert vizetfizikailag,kémiailagésbiológiailagtisztítják,hogyivóvízzéváljon.Enneka folyamatnak alegfontosabb szempontja, hogy azivóvíznekmegkell felelniea vonatkozóelőírásoknak,amelyekbizonyos minimálisésmaximális fizikai, kémiai és biológiai értékekethatároznakmeg.Ezekazelőírásokelsősorban az egészség-éskörnyezetbiztonságot hivatottak biztosítani. Az ivóvíz használható folyadékpótlásra, főzésre, ételkészítésre és háztartási célokra. A víz csak kémiai és biológiai tisztítás és fertőtlenítés után minősül ivóvíznek;aWHOajánlásaiszerint ez azt jelenti, hogy a víz mentes a szervezetre káros mikroorganizmusoktól, és csak olyan vegyi anyagokat (klór, klóramin és egyéb fertőtlenítőszer-maradékok) tartalmazhat, amelyek még nem károsak az egészségre.Az ivóvíz, amelyet általában „csapvízként” emlegetnek, olyan egészséges, bizonyos minőségű ivóvizet jelent, amely megfelel a vonatkozó jogszabályokban meghatározott biológiai, kémiai és fizikai határértékeknek.