2023. január 8., vasárnap

Mi magyarok

 Mi magyarok szerencsés helyzetben vagyunk gyógyvizek tekintetében, hiszen Magyarország és ezen belül Budapest rendkívül gazdag termál- és gyógyvizekben. Naponta mintegy 30.000 m3 termálvíz tör a felszínre a Budapest területén fakadó természetes forrásokból és fúrt kutakból.

A természetes gyógymódok világszerte egyre nagyobb teret nyernek a gyógyítás és a megelőzés terén. Megfelelő orvosi felügyelet mellett a természetes gyógymódok kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is lehetnek a gyógyszereknek. A természetes gyógymódok között kiemelkedő fontosságúak a gyógyvizekkel, iszapokkal végzett kezelések, a különféle masszázsfajták, amelyeket ősidők óta alkalmaz az emberiség mozgásszervi panaszai enyhítésére.

Hogyan hatnak a gyógyvizek?

Alapjában véve összetett hatásról van szó: a víz fizikai tulajdonságain (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő) kívül érvényesül a vízben oldott anyagok kémiai hatása is. Ezek az anyagok a bőrön keresztül felszívódnak a szervezetben, és fürdés közben belélegezzük a víz feletti gőzben található oldott anyagokat is. Ivókúra esetén pedig a szájon át elfogyasztott gyógyvíz a gyógyszerekéhez hasonló, fontos kémiai hatást fejt ki.

Amit a fürdőkúráról tudni kell

A gyógyfürdő-kezeléseket célszerű kúraszerűen igénybe venni. Egy-egy alkalomszerű fürdőzés igen kellemes lehet, de gyógyító eredmény nem várható tőle. Ha kúraszerűen vesszük igénybe a kezeléseket, abban az esetben ? orvosilag igazoltan ? komoly javulásra számíthatunk. A fürdőkúrának az idegrendszeren keresztül ható ingerei áthangolják az ember szervezetét, ezzel is elősegítve a krónikus panaszok enyhülését. A meleg fürdők és iszappakolások hatására vérbőség keletkezik, és a görcsös izmok, kötőszövetek ellazulnak, elősegítve ezzel a mozgásképesség javulását, illetve helyreállítását.

Ahhoz, hogy valaki társadalombiztosítási támogatással vehessen igénybe gyógyfürdő-kezeléseket szakorvosi felírás szükséges. A kezeléseket orvosilag indokolt esetben reumatológus és/vagy fizioterápiás szakorvos, ortopéd szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, egyes esetekben traumatológus szakorvos rendelheti, akár a Budapest Gyógyfürdői Zrt. komplex fürdőgyógyászati osztályain dolgozó reumatológus szakorvosok. A fenti szakrendelésekre történő bejutáshoz háziorvosi beutaló szükséges. Az érvényben lévő jogi szabályozás alapján évente két kúra vehető igénybe társadalombiztosítási támogatással, rehabilitációs céllal.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. gyógyfürdőiben széleskörű a gyógyszolgáltatások köre, ugyanis összesen kilenc féle támogatott gyógyfürdő kezelés áll a beutalt vendégek rendelkezésére. Minden esetben a kúrát elrendelő szakorvos határozza meg, hogy páciensének mely kezeléseket írja fel kúraszerűen. Egy kúra legfeljebb 15 alkalomból áll, de baleseti vagy műtéti utókezelés esetén állhat a kúra 20 alkalomból is.

Gyógykezelések magánfinanszírozási alapon

A Széchenyi gyógyfürdő évtizedek óta fogad gyógyulni és regenerálódni vágyó vendégeket. 2021 augusztusa óta már beutaló nélkül is lehetőség van igénybe venni a gyógykezeléseket. A fürdő medical részlege több évtizedes tapasztalattal rendelkező reumatológus szakorvosokkal, a hazai és európai előírásoknak megfelelően, folyamatosan továbbképzett terapeuta csapatával a tradicionális balneológiai programok széles skáláját kínálja.

A Széchenyi Gyógyfürdőben, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexumában, történelmi épületeiben, a századfordulóban épült csodálatos környezetben különleges és inspiráló élmény egy gyógykúra igénybevétele. A testre szabott balneológiai csomagok komplex gondoskodást kínálnak mozgásszervi, reumatológiai panaszok, műtétek és balesetek utáni felépülés esetén, de alkalmasak a koronavírus betegség utáni tünetek enyhítésére is. A fürdőzés jótékony hatással van az idegrendszerre is, oldja a feszültséget, megnyugtat, ellazít.